Bu haber 919 kez okundu / 7/6/2020

SİGORTA ALACAKLARINDA DA ARABULUCUYA BAŞVURU ZORUNLU HALE GELDİ

Değerli Meslektaşlar,

Aralık ayı başında çıkarılan yasa ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulaması başlayacak olan, ” Zorunlu Arabulucu Başvurusu” konusu sigorta sektörünü ve bizleri de yakından ilgilendireceği için, çıkarılan yasanın ana başlık ve konularını bilginize sunmak istedik.

7155 Sayılı ve 6 Aralık 2108 tarihli yasa ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren, konusu alacak ve tazminat olan ticari anlaşmazlıklarda rakam sınırı olmaksızın zorunlu arabuluculuk uygulanacak. Ticari davalardan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce, arabulucuya başvurulmuş olması şartı aranacaktır.

Sigorta sözleşmesinden kaynaklı ihtilaflarda durum nasıl olacak? 

Sigorta hukukunu ilgilendiren anlaşmazlıklar bakımından, anlaşmazlık konusu (hasar veya prim kaynaklı ) bir miktar paranın ödenmesi olduğu için, alacak ve tazminat talepleri adına dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartı olacaktır. Sadece; geçici hukuki korumalar, ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir, icra takipleri, çekişmesiz yargı işlemleri arabuluculuğun dışında olacak.

Trafik sigortası hariç olmak üzere diğer sorumluluk sigortalarında zarar görenlerin dava açmadan önce dava şartı olarak arabuluculuk kurumuna başvurmak zorunlu olacak. Zorunlu trafik sigortasında ise, trafik kanunu aynen uygulanmaya devam edecektir. Buna göre, önce sigortacıya başvuru süreci tamamlanıp, anlaşma olmaz ise arabulucuya başvurma yine dava şartı olarak varlığını koruyacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru isteğe bağlı bir çözüm yolu olduğu için,Tahkime yapılacak başvuru öncesi arabuluculuğa başvurma şartı olmayacak.

Acentelik sözleşmeleri ve Brokerlerin protokollerinden kaynaklı anlaşmazlıklarda aynı kanun kapsamına değerlendirilerek yine aynı şekilde arabuluculuk başvurusu zorunlu olacaktır. (Muhtemelen bu durum, özellikle haksız fesihler açısından, uzun ve yorucu dava süreçleri ile uğraşamayan meslektaşlarımız açısından daha kolay bir çözüm olacaktır )

Ticari davalar kavramı, yasa ile çok genişletilmiş olup, Asistans şirketleri anlaşmalı kurumlarla olan sözleşmelerden kaynaklı anlaşmazlıklar, fikri ve sınai haklar konularındaki anlaşmazlıklar, marka patent davaları, telif haklarına ilişkin davalar, bankacılık alanının tamamı, kambiyo senetleri gibi konularda da Arabulucu başvurusu zorunlu olacak. Sigorta poliçesi kaynaklı Rücu davalarında da yasa kapsamında Arabuculuk başvurusu zorunlu hale gelecektir.

Arabuluculuk sürecine dair başvuru, uyuşmazlığın konusuna göre yetkili mahkemenin bulunduğu yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise, görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılacak.

Arabuluculuk Büroları, başvurularla ilgili tarafların tüm iletişim bilgilerini araştırmak ve bulmakla hem görevli hem yetkili olacak. İlgili kurumlar, Arabuluculuk Bürolarına talep edilen bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olacak. (Yasa öncesi arabuluculuk büroları ilgili tarafların bilgilerine ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlardı. Yasa ile bu sıkıntı azalmış veya bitmiş olacaktır)

Taraflar belirlenmiş listelerden istedikleri Arabulucuyu seçme imkanına sahip olacak.

Arabulucular, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta (artı iki hafta) içinde sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilecek.

Arabuluculuk maliyetleri, klasik davalara göre maliyet açısından daha uygun olacak.

Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması halinde herhangi bir işlem yapılmaksızın açılan davanın, dava şartı oluşmaması nedeni ile reddine karar verilecek.

Söz konusu yasanın Sektör ve Acenteler adına faydalı ve sorunların kolay çözümleri adına verimli olmasını temenni ediyoruz.

Saygılarımızla,

ANSADER YÖNETİM KURULU

Bilgi notu : İlgili yasanın tamamını aşağıda ki linkten okuyabilirsiniz.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/12/20181219-1.htm

 




  • Facebook'ta paylaş



Bu Habere Yorum Yap